Prețurile la utilități îți arată cât de bine ne merge, de fapt, în România

de: Alexandru Puiu
02 12. 2019

Prețurile la utilitățile din România au crescut foarte mult în ultimii ani, dar asta nu înseamnă că nu avem în continuare niște valori foarte mici raportate la cifrele practicate în UE.

Eurostat a publicat cel mai recent studiu cu referire la situația prețurilor la utilități în Uniunea Europeană. Astfel, îți poți forma o opinie obiectivă în legătură cu prețurile valorile practicate în România de către furnizorii de gaz, electricitate și nu numai. Analiza are în vedere situația în Europa la finalul primului semestru din 2019.

Consumatorii din România se bucură de cel mai mic preț la gaz din Europa, alături de Ungaria. Nici când este vorba de energie electrică, prețul nu este unul foarte ridicat în țara noastră, dacă ai în vedere cifrele practicate în alte teritorii. Ca referință, România are al optulea cel mai mic preț la electricitatea furnizată. Singurele țări care sunt după noi sunt Bulgaria, Ungaria, Lituania, Malta, Croația, Polonia și Estonia.

Exprimat în moneda unică europeană, nivelul prețului la gaze a fost de 3,5 euro/100 kWh în România și Ungaria, urmat de Croația (3,8 euro/100 kWh). La polul opus, s-au situat Suedia (11,8 euro/kWh), Olanda (9,2 euro/kWh) și Danemarca (8,6 euro/kWh).

Când vorbim de prețul la energie electrică, cel mai bine o duc Bulgarii, cu o valoare de 9,9 euro pe kWh. În Ungaria, situația este de asemenea una foarte bună, cu 11,2 euro/kWh, în timp ce în Lituania sare până la 12,5 euro/kWh. La polul opus, se află Germania (30,9 euro/kWh), Danemarca (29,8 euro/kWh) și Belgia (28,4 euro/100 kWh).

Trăgând linie, după prima jumătate a acestui an, prețul mediu la electricitate pentru populația din UE a crescut la 21 euro/100 kWh, de la 20 euro/kWh în aceeași perioadă a anului trecut. La gaze naturale, valoare medie a rămas neschimbată în aceeași perioadă de timp, 6 euro/100kWh. Partea din preț care a revenit sub formă de taxe și prelevări s-a ridicat la 37% în cazul electricității și 27% la gazele naturale.

Un detaliu este însă semnificativ mai relevant decât toate cifrele prezentate mai sus. Este vorba de creșterea de la an la an a utilităților din România. Deși ne aflăm în continuare la capătul clasamentului în materie de prețuri, românii au avut parte de cea mai mare creștere anuală a prețului la utilități, aproape 25%.